Europska unija ili Europska Unija

Europska unija ili Europska Unija

Europska unija ne tiče se samo politike, već i pravopisa. Naime, postoje nedoumice i neslaganja oko pisanja imena ove međunarodne zajednice. Pišu li se svi članovi imena velikim slovom ili samo prvi član? Europska unija ili Europska Unija? 

Da bismo tu i njoj slične nedoumice mogli riješiti, bitno je znati radi li se o međunarodnoj zajednici/organizaciji ili o državi. Pravopis daje jasne upute kako se pišu imena država, a kako imena međunarodnih organizacija.

Velikim se početnim slovom pišu svi članovi imena država (osim prijedloga i veznika), npr. Republika Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Međutim, kod imena gospodarskih i političkih naddržavnih zajednica i organizacija velikim se početnim slovom piše samo prva riječ, riječ koja je i sama vlastito ime ili posvojni pridjev izveden od imena. U skladu s tim pravilom, ispravno je pisati Europska unija, Zajednica nezavisnih država, Organizacija zemalja izvoznica nafte itd. 

S obzirom na to da je Europska unija međunarodna zajednica, a ne država, samo se prvi član imena piše velikim slovom – Europska unija.

Piše: Anja Hudoletnjak

Magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i švedskog jezika i kulture. Nakon studija u Zagrebu i šestomjesečnog boravka u Švedskoj, vraća se u rodni Varaždin.

Osim književnosti i jezika, njezini su drugi interesi planinarenje, pilates, kolači i ostali kulinarski užici. 

Isidora Vujošević