Dobra večer ili dobro veče

U medijima, ali i u svakodnevnoj privatnoj komunikaciji, mogu se čuti različiti pozdravi: Dobra večer!, Dobar večer! i Dobro veče! Međutim, iako su nekad pravila bila drugačija, danas je samo jedan pozdrav u skladu s normom hrvatskog standardnog jezika.

Večer je imenica ženskoga roda i-deklinacije. Prema tome, ispravno je isključivo Dobra večer! jer uz imenicu ženskoga roda mora biti i pridjev u ženskom rodu.

Međutim, neki su pravopisi smatrali da je imenica večer i muškoga i ženskoga roda te se stoga dozvoljavao i oblik Dobar večer! No, danas je taj stav napušten i nema više dvojbe oko roda. Treći oblik, Dobro veče!, ne pripada hrvatskom standardnom jeziku i, premda se često može čuti u govoru, ne preporučuje se njegova upotreba.

Stoga, s obzirom na to da je imenica večer ženskoga roda, njoj se prilaže i pridjev u ženskom rodu. Na temelju toga, pravilan pozdrav je Dobra večer!

Piše: Anja Hudoletnjak

Magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti i švedskog jezika i kulture. Nakon studija u Zagrebu i šestomjesečnog boravka u Švedskoj, vraća se u rodni Varaždin. Osim književnosti i jezika, njezini su drugi interesi planinarenje, pilates, kolači i ostali kulinarski užici.