Opaki minerali

Ovih dana lektoriram tekst iz područja geologije i na više mjesta nailazim na termin opaki minerali. Iz znatiželje i žeđi za znanjem etimologije naziva nazvala sam autora teksta koji mi je pojasnio kakvi su to minerali.

Naime, u jednoj od podjela minerali se dijele s obzirom na svoja optička svojstva te se s obzirom na propusnost svjetla minerali dijele na transparentne (prozirne), translucentne (providne) i opake minerale (neprovidne). Kako mi je geolog objasnio, opaki minerali - kad ih se gleda pod mikroskopom - budu crni, dok transparentni ne apsorbiraju svjetlost i prozirni su. Budući da opaki minerali apsorbiraju svjetlost, nije čudo što su crni.

I sada dolazimo do etimologije - zašto je upotrijebljena riječ opaki za opis takvih minerala.

Taj termin sadrži pridjev opak, što znači zao, strašan. Budući da se nešto opako, dakle zlo, često u našoj kulturi predstavlja crnom bojom, pomislila sam odmah da nije čudo što su ti minerali (crni pod mikroskopom) dobili to ime. No, najvjerojatnije je taj naziv vrste minerala struka preuzela iz engleskog ili francuskog gdje riječ opaque znači - neproziran! Riječ opaque kao i slavenski pridjev opak u vezi su s latinskom riječju opacus, što znači zatamnjen, zasjenjen, a praporijeklo te riječi nam je također zatamnjeno jer etimologija nije sigurna dolazi li korijen riječi iz starogrčkog ili sanskrta.

Javnosti je zacijelo najpoznatiji opaki mineral grafit.