Stolac ili stolica

stolac ili stolica

Postoje brojne rasprave vezane za riječi stolac i stolica. Unatoč dobrim argumentima za obje riječi, jedna strana ipak ima prednost. Hrvatski jezični portal navodi nekoliko značenja riječi stolica:

1.     komad pokućstva s naslonom, namijenjen sjedenju za jednu osobu

2.     glavni grad, sjedište

3.     velika nužda.

Uz spomenuta značenja, stolica može označavati i službeni položaj i katedru.

Riječ stolac ima samo jedno značenje koje je isto kao i prvo značenje stolice: komad pokućstva, namještaj na kojem se sjedi.

Vjerojatno ste već i sami shvatili zašto je stolica problematična. Treće spomenuto značenje unijelo je pomutnju i govornici su počeli izbjegavati riječ stolica zaključivši da je ispravno stolac. Međutim, nigdje ne piše da ta riječ nije ispravna i da se mora zamijeniti. Štoviše, u prilog tome govori i poslovica Sjediti na dvije stolice, koja se već dugo koristi.

Bitno je navesti da su i stolica i stolac ispravne riječi, ali nema potrebe za izbjegavanjem stolice. Neki jezikoslovci daju prednost stolici jer se uvijek može iz konteksta točno zaključiti.

Postavlja se pitanje koje su granice i hoće li se i riječi vjetar, zbog višestrukog značenja kao i kod stolice, tražiti zamjena?

Piše: Anja Hudoletnjak

Izvor: Kovačić, Marko. Stolica i stolac. Jezik 64. 142.