Car ili kralj?

Kao prvo, problem nije jezične naravi, već je vezan za povijesne prilike i naprosto moramo poznavati politiku prošlosti kako bismo znali je li netko bio car ili kralj. Drugim riječima, moramo znati što se zvalo kraljevstvom, a što carstvom.

Car vlada carstvom ili carevinom, riječ je izvedena iz latinskog caesar odnosno caesareus, što znači rimski imperator. Car je bila titula nekih vladara u zapadnoj Europi, a kod slavenskih naroda javlja se kod Bugara, Srba i Rusa. Europljani su carem nazivali i vladare Kine, Japana i Etiopije. (Sjetite se filma Posljednji kineski car.)

Kralj vlada kraljevstvom, a pandan je onome što su Rimljani zvali rex (ovdje se sjetite natpisa INRI - Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum). U Hrvatskoj se vladar prvotno u latinskim dokumentima nazivao dux (knez, vojvoda, dužd), a Tomislava je papa Ivan X. nazvao rex, pa ga se zato smatra prvim hrvatskim kraljem. 

Dakle, razlika cara i kralja vezana je za povijesne prilike, ali su u svojoj biti i car i kralj vrhovni vladari zemalja.