E-knjige

Digitalna literatura sve je sofisticiranija, grafički dizajn tekstova sve zahtjevniji, a čitanost sve veća. I dok blogovi, društvene mreže i portali drže prva mjesta na popisu tekstualnog sadržaja, paralelno jača scena elektroničkog izdavaštva. I sama sam dio tog pokreta te izdajem besplatne e-knjige. Zašto su besplatne? Zato što sam pisac amater i smatram da bi moje knjige - ako bi se i prodale - jedva pokrile troškove. Proces izdavanja na klasičan način za mene je trenutačno previše složen, a elektroničko samoizdavaštvo ne može biti lakše. Tako su i veće šanse da čitatelji vide i čitaju knjige, koje radim za svoj gušt neopterećena profitom, a onome tko piše je između ostalog lijepo da netko to i pročita. Pročitajte besplatno moju e-knjigu Kako postati lektor te fotoknjigu Varaždinska nostalgija.

(Usput, jeste li znali da se u Hrvatskoj bestselerom smatra knjiga prodana u 1000 primjeraka? Ako pisac zaradi prosječno 10-20 posto po knjizi, i ako se knjiga proda po, recimo, 80 kn, izračunajte koliko dobar pisac u Hrvatskoj može maksimalno zaraditi od jednog svojeg bestselera. To sigurno nije svota koja može pokriti troškove života za više od 3-4 mjeseca. A sad izračunajte koliko se to isplati autorima koji su sretni ako im se knjige prodaju u 200-tinjak primjeraka: pisac taman dobije jedan minimalac. Nije čudo da samo nekolicina pisaca u Hrvatskoj živi isključivo od pisanja.)

Elektroničko ili digitalno izdavaštvo moglo bi se nazvati i zelenim izdavaštvom jer se pritom ne troše ni papir ni drugi resursi, odnosno troši se samo malo električne energije za rad računala dok se takve knjige rade ili čitaju. Ako se za čitanje takvih e-izdanja koristi uređaj koji već imamo (računalo, tablet ili pametni telefon), umjesto specijalnih čitača e-knjiga, tada je to najveća ekološka održivost kada su knjige u pitanju - rame uz rame knjižnicama i kupnji knjiga na buvljacima i u antikvarnicama.

Tiskane knjige su ipak još uvijek popularnije među čitateljima, ali neafirmiranim autorima ili onima koji žele sami izdati knjigu koncept e-knjiga može biti osobito privlačan. Ja, konkretno, ne ovisim o izdavačima, tiskari ili preprodavačima knjiga, već sve radim sama - putem interneta. I ovaj blog koji čitate dio je zelenog izdavaštva, a ujedno pruža besplatan sadržaj za šire čitateljstvo.