Da li ili dali

Među top 10 pretraga na ovoj web-stranici nalazi se upit jeli ili je li.

Očigledno je to jedna od najčešćih nedoumica, kojoj parira ona piše li se da li ili dali, o čemu dosad nisam pisala, ali budući da i to posjetioci pretražuju na ovome mjestu, napisat ću riječ-dvije i o tome.

Ukratko, formulacija da + li u hrvatskome standardnome jeziku nije dobrodošla. Moje je mišljenje (a temeljim ga na iskustvu razgovora s govornicima) da u razgovornom jeziku ta formulacija nije nestala te da se upotrebljava češće nego je li. No, zbog određenih povijesno-političkih razloga, da + li se ne preporučuje u službenom govoru i pismu.

No, ako primjerice pišete neki tekst u kojem želite doslovno citirati osobu koja je upotrijebila tu formulaciju, bit ćete u nedoumici treba li to pisati odvojeno ili spojeno. Odgovor je: odvojeno.

Kao što se je li piše odvojeno, tako i da li.

Više o upotrebi formulacije je li možete pročitati u članku mojega kolege Ivana Baričevića, koji je kratko i jasno obrazložio piše li se Jeli ili je li.

Ako poznajete osobu koja se redovito pita treba li pisati dali ili da li odnosno jeli ili je li, pošaljite joj link na ovaj članak.