O.K., okay ili OK

OK.jpg

Najprepoznatljivija riječ na svijetu potekla je iz engleskog jezika i danas se svakodnevno koristi u neformalnoj, a nerijetko i u formalnoj komunikaciji. O.K. univerzalno označava slaganje s izrečenom tvrdnjom, odnosno potvrdan odgovor o primitku poruke i pristajanje na određenu radnju. No, odakle potječe O.K. i kako je postao tako popularan?

Krajem 1830-ih godina, pojedine američke i britanske novine koristile su razne abrevijacije često korištenih fraza poput enough said (dovoljno rečeno), no use (nema svrhe), all right (dobro) te naposljetku all correct (sve je u redu, sve je jasno). Potonja fraza često se znala zapisivati „po sluhu“ pa bi naposljetku dobili oblik Oll Korrect koji su novinari skratili u O.K.

Početkom 1839. godine, O.K. se prvi put pojavio u novinama, a samo godinu dana kasnije, kandidat za američkog predsjednika Martin Van Buren ga je vješto iskoristio u svojoj kampanji i time popularizirao među američkom javnosti. Naime, rodom iz Kinderhooka u saveznoj državi New York, Van Buren je vremenom dobio nadimak Old Kinderhook, a njegova kampanja „Old Kinderhook is O.K.“ je unatoč gubitku izbora raširila korištenje O.K.

Nakon izuma telegrafa koji zahtijeva što više informacija u što manjem broju slova, O.K. je postao primaran način za potvrđivanje dobivenih informacija. Razvojem tehnologije i utjecaja engleskog jezika na svijet današnjice, nekad nepoznata kratica iz lokalnih novina dobiva svoju inačicu u skoro svakom svjetskom jeziku.

Što se tiče hrvatskog jezika, preporuča se korištenje izraza O.K. jer se u originalu odnosi na kraticu Oll Korrect, a s vremenom smo iz engleskog jezika povukli i okay koji se u izgovornom jeziku prebacio u okej.

Piše: Mihailo Valjetić