Kako govori policija

policajac

Nije pametno kritizirati govor administracije i državnih zaposlenika, a još manje policije, no ovi članci ne kritiziraju, nego savjetuju. Stoga danas donosim savjet djelatnicima policijskih uprava.

Kao bivša novinarka, imala sam često prilike vidjeti policijska izvješća za javnost. Izdvojit ću samo nešto što se ponavljalo u svakom izvješću, a to je pisanje kaznenih djela velikim početnim slovom.

Ako nikada niste vidjeli službeno policijsko izvješće, ona obično obavještavaju medije kako se tamo i tamo, tada i tada dogodila, primjerice, krađa, zbog čega je sudu podnesena prijava za počinjenje djela Teška krađa. Pomislit ćemo odmah da je počinjeni prekršaj zaslužio posebnu čast, pa da ga valja pisati velikim slovom. Nipošto.

No, činjenica da spomenuto kazneno djelo, osim velikog početnog slova, nije deklinirano, nego je napisano u nominativu, odmah nas upućuje na to da se radi o goloj administraciji i da je to djelo ustvari službeni naziv izvučen iz nekog paragrafa te je samo prebačen u odgovarajući kontekst. No, oprez! Iako policijska izvješća nisu nikakva romantika, niti bi policajci trebali biti pjesnici, ipak smatram da službena izvješća ne trebaju biti lišena ljudskoga jezika.

Prijedlog: opise kaznenih djela pisati malim slovom i deklinirati ih. Dakle, reći ćemo da je podnesena prijava za tešku krađu.

Isidora Vujoševićpolicajac