Čestit ili sretan Božić

čestit ili sretan božić

Kaže li se čestit ili sretan Božić? Ukratko, možete reći i jedno i drugo, s tim da je prvo arhaičan, a drugo suvremen način čestitanja tog blagdana.

Često se čuje pitanje ne znači li riječ čestit ustvari pošten. Da, ono danas znači to, odnosno čestito danas podrazumijeva nešto pošteno, plemenito, moralno čisto, no moramo se vratiti u povijest jezika kako bismo razumjeli zašto se taj pojam koristi i na božićnim čestitkama.

Profesor Stjepan Damjanović, čija sam predavanja polazila na Katedri za staroslavenski jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, kao mladim studentima objasnio nam je porijeklo te riječi i zašto čestit Božić ne znači pošten, već sretan Božić. Riječ čestit dolazi od staroslavenske riječi čest (s tim da se ovo e izgovaralo nazalno - laički rečeno, kroz nos). Značenje te riječi bilo je nekada dvostruko: sretan, ali i pošten. S vremenom se nijansa sreće izgubila iz tog pojma, i zadržala se u frazi čestit Božić, tako da u svim ostalim kontekstima čestit ne znači sretan, već pošten.

Tako da, kada nekome zaželite čestit Božić, vi zapravo koristite arhaičan, starinski način čestitanja. Uostalom, iz riječi čestitanje, čestitka i čestitar možemo također vidjeti blisku vezu oblika čest sa srećom, jer kad nekome nešto čestitamo ili mu pošaljemo čestitku, ustvari mu želimo sreću (primjerice, prilikom rođendana).

Važno je napomenuti da je čestit Božić fraza, znači taj izraz nećemo upotrijebiti kod čestitanja ostalih blagdana, poput Uskrsa i slično, već je nijansa sreće u pojmu čestit okamenjena samo u tom, božićnom kontekstu.