Tastatura ili tipkovnica

Današnje vrijeme nosi brojne promjene i novosti. Jedno od najrazvijenijih područja je informatika. No, nove stvari traže i nove nazive. Ponekad se riječi direktno preuzimaju iz drugog jezika i prilagođavaju pravilima hrvatskog jezika (npr. softver), ponekad se već postojećim riječima dodaje još jedno, novo značenje (npr. miš) ili nastaje novi naziv na temelju već postojećih riječi. Ovdje možete zastati i sami se prisjetiti jednog primjera.

Slijedi i mala pomoć. Što je nužno imati kod stolnog računala kako biste mogli napisati tekst? Tipkovnicu? Tastaturu? Što je ispravno?

I tipkovnica i tastatura označavaju istu stvar. Ukratko, prema Hrvatskom jezičnom portalu, to je većinom informatički uređaj na kojem se nalaze tipke i koji služi za unos podataka i upravljanje računalnim sustavom. No, s obzirom na to da je riječ tastatura preuzeta iz drugih jezika, prednost ima tipkovnica. Kada postoje dvije riječi istoga značenja, u većini slučajeva prednost ima hrvatska riječ. To nam potvrđuje i naš primjer – tipkovnica!

PIŠE: Anja Hudoletnjak