Kartica teksta

kartica teksta

Što je kartica teksta i koliko iznosi?

Budući da tekst nema težinu, pa ga ne možemo mjeriti u gramima, morali smo smisliti način mjerenja količine teksta. Ta je informacija potrebna nama lektorima, zatim prevoditeljima, novinarima, piscima i svima koji rade na tekstu te prema količini teksta obračunavaju i cijenu.

Dakle, općeniti je dogovor da je kartica teksta 1800 slovnih znakova, uključujući i razmake. Ponekad možete naići i na druge mjere, ali ovo je najčešća i njome se i mi vodimo.

Zašto se tekst računa u karticama, a ne u stranicama?

Razlog je taj što nam broj stranica ne govori koliko teksta na njima ima. Znači, na jednoj stranici možemo ispisati samo jedno slovo ako pišemo fontom 150, a jedna stranica može sadržavati i 3 kartice teksta ako pišemo fontom 9 s minimalnim proredom. Kako bismo točno znali koliko ima teksta, broj znakova je najrelevantniji.

Pod brojem znakova mislimo ne samo na slova, nego i na interpunkcijske znakove, a računaju se i razmaci. Pitate se zašto se računaju razmaci ako su oni ustvari ništa, nula, nepostojeći znak? Razlog je taj što je višak ili manjak razmaka jedna od najčešćih pogrešaka prilikom pisanja tekstova, tako da ponekad pola posla oduzme dodavanje razmaka ili uklanjanje viška ako netko pretjeruje s njima.

Kako izračunati broj znakova?

U Wordu je to sasvim jednostavno. Označite tekst kojem želite izmjeriti količinu, kliknite na Pregled i potom na Brojanje riječi. Prikazat će vam se prozorčić s popisom u kojem možete vidjeti koliko ima znakova bez razmaka, koliko s razmacima te broj riječi, redaka i odlomaka.