Digitron ili kalkulator

digitron ili kalkulator

Možda najiritantnija pogreška današnjice među mladim matematičarima jest zamjena i poistovjećivanje pojmova digitron i kalkulator u svakodnevnom govoru.

Naime, kalkulator je širi pojam od digitrona i označava džepno računalo koje najčešće obuhvaća samo osnovne računske operacije zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja, dok nešto napredniji tzv. znanstveni kalkulatori mogu obavljati daleko složenije izračune.

S druge strane, Digitron je hrvatska tvrtka iz bivše Jugoslavije koja je u sedamdesetim godinama proizvela prvo džepno računalo u Europi nakon čega postaje vodeća tvornica elektroničkih aparata i uređaja u regiji. Zbog utjecajnosti, Digitron se pretvara u eponim za kalkulator na ovim prostorima te unatoč dolasku džepnih računala drugih proizvođača (Casio, Canon, Citizen, Olympia…), digitron i dalje zadržava popularnost u razgovornom jeziku.

Ukratko, svi digitroni su kalkulatori, ali nisu svi kalkulatori digitroni jer je kalkulator širi pojam i ne mora uvijek biti onaj koji je proizvela tvrtka Digitron, koja među svojim proizvodima uključuje i vage, blagajne, klima-uređaje te računala.

Piše: Mihailo Valjetić

Gleda, kritizira i izvještava o najnovijim TV serijama, tweeta, prevodi, a u slobodno vrijeme studira matematiku u Osijeku.