Literatura: Borbe života

borbe života_danny hauptman

Nedavno sam imala prilike ne samo lektorirati knjigu, već i recenzirati je. Donosim stoga kratku recenziju knjige izašle u veljači 2017. godine u izdanju nakladničke kuće Redak iz Splita. Knjiga se može nabaviti u web-knjižari Redak.

U svojem prvijencu – autobiografskome djelu Borbe života, Danny Hauptman otkriva svoju životnu priču. Traumatično djetinjstvo provedeno u nekoliko republika bivše Jugoslavije ostavlja svoje fragmente u srcu mladića koji biva bačen u rat. Nošen okolnostima, ali opet vođen vlastitom željom za napretkom i uspjehom, pronalazi svoj put u disciplini vojničkoga života. Vlastita obitelj ga odbacuje, no primaju ga specijalne postrojbe i obavještajne službe koje u njemu prepoznaju potencijal te stoga nastavlja svoj put gradeći karijeru zaštitnika ljudi.

Priča je to o izdržljivosti i opstanku, unatoč silama koje našeg junaka vuku na dno. Nije ovo samo opis događaja nečijeg života – iskrena je to ispovijest čovjeka koji je odlučio ne zaboraviti kako bi mogao nastaviti dalje. Čitatelja će, možda i s voajerskim predznakom, zanimati intimni detalji iz Dannyjeva djetinjstva i mladosti, no svoju će čitateljsku glad zadovoljiti i oni koji iz prve ruke žele znati kako, u praktičnom smislu, izgleda život vojnika, bodyguarda i čuvara brodova od navale opasnih pirata.

Uzbudljiva, no nepretenciozna, knjiga biva pročitana u jednome dahu, kao što je i napisana. Jer životne borbe poznate su svakome od nas. „Kad budem imao 80 godina i počnem sve zaboravljati, želim otvoriti knjigu i prisjetiti se svega.“, napisao je Danny o svojem djelu, no dozvolimo Borbama života da budu pročitane i ranije.