Obraćanje iz poštovanja

obracanje iz postovanja

Kada nekome persiramo, to jest, kad mu se iz poštovanja obraćamo u drugom licu množine, tada trebamo poštovati i određena jezična pravila.

U govornoj komunikaciji često možemo čuti ovakvu konstrukciju: Jeste li dobila moju poruku? Ili: Što ste rekao?

Takve konstrukcije nisu pravilne. One miješaju glagol u množini s glagolskim pridjevom u jednini. O razlozima zašto netko tako govori, sada nećemo, već krenimo objasniti pravilo: U obraćanju iz poštovanja koristi se drugo lice množine u neutralnom (muškom) rodu. Sve ostalo nije ispravno. Dakle, reći ćemo: Jeste li dobili moju poruku ili Što ste rekli? - bez obzira na to kojeg je spola osoba kojoj se obraćamo.

U pisanoj komunikaciji, vi iz poštovanja pišemo velikim slovom. No, Vi vrijedi samo za direktno i osobno obraćanje. Ono ne vrijedi za jumbo-plakate na kojima se oglašivač obraća višemilijunskoj publici. Plakat s reklamnom porukom vidi cijeli grad i nikako ne možemo upotrijebiti Vi. Taj oblik pripada, primjerice, službenom pismu upućenom samo jednoj, konkretnoj osobi.

Klijenti neće manje voljeti određeni brend ako će u reklami pisati vi i vaš umjesto Vi i Vaš. (No, u većini slučajeva umjesto Vaš ustvari treba pisati svoj. Ali to je već druga tema, o kojoj neki drugi put.)

Isidora Vujošević