Toplomjer ili termometar

Da bismo se pravilno izražavali, nije dovoljno samo dobro poznavanje pravila hrvatskog standardnog jezika. Sada će se potvrditi izjave osnovnoškolskih i srednjoškolskih profesora – sve će vam to jednog dana trebati!

Ovaj jezični savjet povezan je s fizikom. Jezična se dilema odnosi na nešto što znaju svi ljubitelji fizike.

Kada smo bolesni, tada mjerimo tjelesnu temperaturu. Kako se zove uređaj kojim se to radi? Što je vaša prva pomisao? Toplomjer ili termometar?

Zasigurno ste pomislili toplomjer. Termometar izaziva podsmijeh. No, razmislite. Moglo bi se reći da se toplomjerom mjeri toplina tijela, ali toplina se ne može izmjeriti jer je to energija i računa se prema formuli. Ono što mi mjerimo je tjelesna temperatura i stoga je ispravnije reći termometar jer je to uređaj koji mjeri temperaturu.

No, u hrvatskom jeziku nije ustaljeno reći da termometrom mjerimo tjelesnu temperaturu, već se sasvim pogrešno, gledajući s fizikalne strane, a time i s jezične, kaže toplomjer.

Koje je rješenje? Svakako je bitno osvijestiti da je toplomjer pogrešan naziv, ali termometar danas upućuje na nešto drugo. Tjelesni termometar je solidno rješenje, ali s obzirom na to da nije uvriježeno, moglo bi biti zbunjujuće.

Sada je red na vama, dragi čitatelji! Slobodni ste osmisliti svoj naziv, možete ga i prijaviti na natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Ako budete osvojili nagradu, bit će to rezultat našeg jezičnog druženja i razmišljanja!

PIŠE: Anja Hudoletnjak