Lektura i korektura teksta

lektura i korektura teksta

Koja je razlika između lekture i korekture teksta?

Lektura je ispravljanje gramatičkih, pravopisnih te općenito jezičnih pogrešaka, uključujući i stilske pogreške.

Korektura je ispravljanje slučajnih (tehničkih) pogrešaka u tekstu nastalih prilikom unosa ili ispisa teksta. Najčešći primjer su tipfeleri – pogreške nastale zbog brzine ili nepažnje prilikom pisanja na tipkovnici. Budući da se takve pogreške uočavaju prilikom lekture, lektura i korektura teksta danas se u pravilu ne razdvajaju, nego se obavljaju paralelno.

Nekada, kada se tekstovi nisu ispisivali digitalno, već su djelatnici u tiskari ručno slagali slova, dolazilo je do tiskarskih pogrešaka. Korektor je bio zadužen za ispravljanje već otisnutog teksta, tj. njegov je posao bio ispravljanje tiskarskih pogrešaka. Danas je pojam tiskarske pogreške zastario, a budući da se tekst pregledava prije tiska, korektura i lektura postale su jedno.

Kada ovdje zatražite jezično ispravljanje teksta, možete biti sigurni da će on biti i lektoriran, i korigiran – dakle, očišćen od svih jezičnih pogrešaka i tehničkih nepravilnosti nastalih zbog nepažnje. Prije lekture i korekture teksta, uključujem opciju evidentiranja promjena (Track Changes) kako biste lako mogli vidjeti izmjene.